Деловно патување во Соединетите Американски Држави

Меѓународните деловни патници кои сакаат да влезат во Соединетите Американски Држави за бизнис (виза B-1/B-2) може да имаат право да патуваат во САД за помалку од 90 дена без виза според Програма за откажување визи (VWP) доколку исполнуваат специфични барања.

Соединетите Американски Држави се најважната и економски најстабилна земја во целиот свет. Соединетите Американски Држави имаат најголем БДП во светот и втор по големина по ЈПП. Со БДП по глава на жител од 2 долари заклучно со 68,000 година, Соединетите Американски Држави нудат голем број можности за искусни бизнисмени или инвеститори или претприемачи кои имаат успешен бизнис во нивната матична земја и со нетрпение очекуваат да го прошират својот бизнис или сакаат да започнат нов бизнис во Соединетите Американски Држави. Може да се одлучите за краткорочно патување во Соединетите држави за да истражите нови деловни можности.

Сопствениците на пасоши од 39 земји имаат право на Програма за откажување од виза или ESTA US Visa (Електронски систем за авторизација на системот). ESTA US Visa ви овозможува безвизно патување во САД и генерално ја претпочитаат деловните патници бидејќи може да се заврши преку Интернет, бара значително помалку планирање и не бара посета на амбасадата или конзулатот на САД. Не вреди ништо што додека ESTA US Visa може да се користи за службено патување, вие не можете да се вработите или постојан престој.

Ако вашето барање за ESTA US Visa не е одобрено од Царинска и заштитна граница на САД (CBP), тогаш ќе мора да аплицирате за деловна виза Б-1 или Б-2 и не можете да патувате без визи, па дури и да се жалите на одлуката.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Подобните деловни патници можат да аплицираат за Апликација за виза за САД ESTA за неколку минути. Процес на виза за ESTA за САД е автоматизиран, едноставен и целосно онлајн.

Бизнис патување во САД

Кој е деловен посетител на Соединетите Американски Држави?

Willе се сметате за деловен посетител според следниве сценарија:

 • Привремено сте во посета на САД за да
  • присуство на деловни конвенции или состаноци за развој на вашиот бизнис
  • сакаат да инвестираат во САД или да преговараат договори
  • сакате да ги продолжите и проширите вашите деловни односи
 • Сакате да ги посетите САД за учество во меѓународни деловни активности и не сте дел од американскиот пазар на труд и

Како деловен посетител на привремена посета, можете да останете во Соединетите Држави до 90 дена.

Додека граѓаните на Канада Бермудски генерално не им се потребни визи за водење на привремен бизнис, за некои службени патувања може да биде потребна виза.

Кои се деловните можности во Соединетите Американски Држави?

Подолу се 6-те најдобри деловни можности во Соединетите држави за имигранти:

 • Дистрибутивен центар за е-трговија: Електронската трговија во САД расте за 16% од 2016 година
 • Консалтинг компанија за меѓународна трговија: Со оглед на тоа што деловниот пејзаж во Соединетите Држави постојано се менува, консултантската компанија би им помогнала на другите компании да продолжат и да управуваат со овие промени во регулативите, тарифите и другите несигурности
 • Консултант за корпоративна имиграција: многу американски бизниси се потпираат на имигрантите за врвни таленти
 • Достапни капацитети за нега на стари лица: со стареење на населението, постои голема потреба од установи за нега на стари лица
 • Компанија за интеграција на далечински работници: им помогне на малите и средните претпријатија да интегрираат безбедност и друг софтвер за да управуваат со вработени од далечина
 • Салонски деловни можности: помалку можности се подобри од основање фризерски бизнис

Барања за подобност за деловен посетител

 • ќе останете до 90 дена или помалку
 • имате стабилен и просперитетен бизнис надвор од Соединетите Држави во вашата матична земја
 • немате намера да се приклучите на американскиот пазар на труд
 • треба да имате валидни патни документи како пасош
 • треба да бидете финансиски стабилни и способни да се издржувате за целото времетраење на престојот во Канада
 • треба да имате повратни билети или да покажете намера да ги напуштите Соединетите Американски Држави пред да истече вашата ESTA американска виза
 • не смее да патувал или да бил присутен во Иран, Ирак, Либија, Северна Кореја, Сомалија, Судан, Сирија или Јемен на или по 1 март 2011 година.
 • не смеете да имате минато кривично дело и нема да претставувате безбедносен ризик за Американците

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Прочитајте за целосно Прочитајте ги нашите целосни барања за виза на САД ESTA.

Кои сите активности се дозволени како деловен посетител во Соединетите Американски Држави?

 • Присуство на деловни конференции или состаноци или саеми
 • Консултации со деловни соработници
 • Преговарање договори или примање нарачки за деловни услуги или стоки
 • Опсег на проектот
 • Посетете кратки програми за обука од американска матична компанија за која работите надвор од САД

Добра идеја е да носите соодветна документација со вас кога патувате во САД. Може да ви бидат поставени прашања за вашите планирани активности на влезното пристаниште од службеник за царина и гранична заштита (ЦБП). Придружните докази може да вклучуваат писмо од вашиот работодавец или деловни партнери на меморандумите на нивната компанија. Исто така, треба да бидете во можност детално да го објасните вашиот пат.

Активностите не се дозволени како деловен посетител во Соединетите држави

 • Не смеете да се приклучите на пазарот на труд во Соединетите држави кога влегувате во САД со ESTA US Visa како деловен посетител. Ова значи дека не можете да работите или да се занимавате со платено или профитабилно вработување
 • Не смеете да учите како деловен посетител
 • Не смеете да имате постојан престој
 • Не смеете да бидете платени од бизнис со седиште во САД и да му ја ускратите можноста за вработување на работник жител на САД

Како да влезете во Соединетите Американски Држави како бизнис посетител?

Во зависност од националноста на вашиот пасош, ќе ви треба или виза за посетител на САД (B-1, B-2) или ESTA US Visa (Електронски систем за овластување за патување) за да влезете во Соединетите држави на краткорочно службено патување. Граѓаните на следните земји имаат право да аплицираат за ESTA американска виза:

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Прочитајте го нашиот целосен водич за тоа што да очекувате откако ќе аплицирате за виза за ESTA за САД.


Проверете ја вашата подобност за американски ESTA и аплицирајте за US ESTA 72 часа пред вашиот лет. Британски граѓани, Државјани на Шпанија, Француски граѓани, Јапонски граѓани Италијански граѓани може да аплицира онлајн за ESTA US Visa. Доколку ви треба помош или барате какви било појаснувања, контактирајте го нашиот helpdesk за поддршка и водство.