Формулар за апликација за американска виза, процес - Како да аплицирате за американска виза

ЕСТА на САД, или Електронски систем за овластување за патување, е задолжителна патна исправа за граѓаните од земјите што ги исполнуваат условите (или ослободени од виза). Аплицирањето за ESTA е едноставен процес, но сепак бара одредена подготовка.

ESTA американска виза, или американски електронски систем за овластување за патување, е задолжителна патна исправа за граѓаните на земји без визи. Ако сте државјанин на американска земја подобна за ESTA, ќе ви треба ESTA американска виза за престој or транзит, или за туризам и разгледување, или за бизнис цели.

Аплицирањето за ESTA USA виза е јасен процес и целиот процес може да се заврши онлајн. Сепак, добра идеја е да се разберат кои се основните барања на САД ESTA пред да започнете со процесот. За да аплицирате за вашата ESTA US Visa, ќе треба да го пополните формуларот за апликација на оваа веб-локација, да обезбедите податоци за пасош, вработување и патување и да платите онлајн.

Преглед на апликацијата за виза ESTA за САД

Суштински барања

Пред да ја пополните вашата апликација за ESTA американска виза, ќе треба да имате три (3) работи: валидна адреса за е-пошта, начин за плаќање преку Интернет (дебитна картичка или кредитна картичка или PayPal) и валидна пасош.

 1. Валидна адреса за е-пошта: Ќе ви треба валидна адреса за е-пошта за да аплицирате за апликација за ESTA US Visa. Како дел од процесот на аплицирање, од вас се бара да ја наведете вашата е-адреса и целата комуникација во врска со вашата апликација ќе се врши преку е-пошта. Откако ќе ја завршите апликацијата ESTA на САД, вашиот ESTA за Соединетите Американски Држави треба да пристигне на вашата е-пошта во рок од 72 часа.
 2. Онлајн форма на плаќање: Откако ќе ги дадете сите детали во врска со вашето патување во Соединетите Американски Држави, од вас се бара да извршите плаќање преку Интернет. Ние користиме Secure PayPal портал за плаќање за да ги обработиме сите плаќања. Ќе ви треба или валидна дебитна или кредитна картичка (Visa, Mastercard, UnionPay) или сметка на PayPal за да ја извршите вашата исплата.
 3. Важечки пасош: Мора да имате важечки пасош кој не е истечен. Ако немате пасош, тогаш мора веднаш да аплицирате за еден, бидејќи апликацијата за виза ESTA USA не може да се пополни без информациите за пасошот. Запомнете дека US ESTA Visa е директно и електронски поврзана со вашиот пасош.

Образец за апликација и јазична поддршка

ESTA американска поддршка за визен јазик

За да ја започнете вашата апликација, одете на www.us-visa-online.org и кликнете на Аплицирај онлајн. Ова ќе ве доведе до Формуларот за апликација за виза на САД ESTA. Оваа веб-локација обезбедува поддршка за повеќе јазици како француски, шпански, италијански, холандски, норвешки, дански и многу повеќе. Изберете го вашиот јазик како што е прикажано и можете да го видите формуларот за апликација преведен на вашиот мајчин јазик.

Ако имате проблем да го пополните формуларот за апликација, постојат повеќе ресурси кои ќе ви помогнат. Постои еден Најчесто поставувани прашања страница и општи барања за американската ESTA страница. Доколку ви треба помош или ви треба било какви појаснувања, треба да контактирате со нашите helpdesk за поддршка и насоки.

Потребно време за пополнување на ESTA апликација за американска виза

Обично потребни се 10-30 минути за да се заврши апликацијата ESTA. Ако ги имате подготвени сите информации, може да потрае само 10 минути за да го пополните формуларот и да ја извршите вашата уплата. Бидејќи ESTA US Visa е 100% онлајн процес, повеќето резултати од апликацијата ESTA во САД се испраќаат во рок од 24 часа на вашата адреса за е-пошта. Ако не ги имате подготвени сите информации, може да потрае до еден час за да се заврши апликацијата.

Прашања и делови од формуларот за апликација

Еве ги прашањата и деловите на формуларот за апликација за виза ESTA за САД:

Лични податоци

 • Семејство / презиме
 • Прво / дадени имиња
 • Пол
 • Дата на раѓање
 • Место на раѓање
 • Земја на раѓање
 • Е-мејл адреса
 • Воен статус
 • Земја на државјанство

Детали за пасош

 • Број на пасош
 • Датум на издавање на пасош
 • Датум на истекување на пасош
 • Дали во минатото сте биле државјани на која било друга земја? (изборен)
 • Земја на минато државјанство (по избор)
 • Како сте го стекнале државјанството од минатото (по раѓање, преку родители или натурализирано)? (изборен)

Детали за адреса

 • Линија за домашна адреса 1
 • Линија за домашна адреса 2 (по избор)
 • Град или град
 • Држава или провинција или област
 • Поштенски / поштенски код
 • Земја на живеење
 • Мобилен телефонски број

Детали за контакт точка на Соединетите држави

 • Целосно име на Контакт
 • Контакт адресна линија 1
 • Контакт адресна линија 2
 • Град
 • Држава
 • Мобилен телефонски број

Податоци за патување и вработување

 • Цел на посета (туристички, транзитни или деловни)
 • Очекуван датум на пристигнување
 • Дали имате сегашен или претходен работодавач?
 • Име на работодавач или компанија
 • Наслов на работа (по избор)
 • Адреса линија на работодавач 1
 • Адреса линија на работодавач 2 (по избор)
 • Град или град за вработување
 • Држава или област за вработување
 • Земја на вработување

Детали за подобност

 • Дали некогаш сте биле уапсени или осудени за кривично дело што резултирало со сериозна штета на имотот или сериозна штета?
 • Дали некогаш сте прекршиле некој закон поврзан со поседување, употреба или дистрибуција на нелегални дроги?
 • Дали барате да се вклучите или некогаш сте се вклучиле во терористички активности, шпионажа, саботажа или геноцид?
 • Дали некогаш сте направиле измама или погрешно сте се претставиле себеси или другите за да добиете или да им помогнете на другите да добијат виза или влез во Соединетите држави?
 • Дали во моментов барате работа во САД или претходно сте биле вработени во САД без претходна дозвола од американската влада?
 • Дали некогаш ви е одбиена американска виза за која аплициравте со вашиот сегашен или претходен пасош, или некогаш ви е одбиен прием во Соединетите држави или ја повлековте апликацијата за прием во американско пристаниште за влез?
 • Дали некогаш сте престојувале во Соединетите држави подолго од периодот на прием што ви го додели американската влада?
 • Дали сте патувале или сте биле присутни во Иран, Ирак, Либија, Северна Кореја, Сомалија, Судан, Сирија или Јемен на или по 1 март 2011 година?
 • Дали имате физичко или ментално нарушување; или дали сте наркомани или зависник; или дали моментално имате некоја од следниве болести: колера, дифтерија, заразна туберкулоза, чума, сипаници, жолта треска?

Внесување информации за пасош

Неопходно е да се внесе правилно Број на пасош Издавање на земја на пасош бидејќи вашата апликација за ESTA US Visa е директно поврзана со вашиот пасош и мора да патувате со овој пасош.

Број на пасош

 • Погледнете ја страницата со информации за вашиот пасош и внесете го бројот на пасошот на врвот на оваа страница
 • Броевите на пасошите се главно подолги од 8 до 11 знаци. Ако внесувате број кој е премногу краток или предолг или надвор од овој опсег, прилично е како да внесувате погрешен број.
 • Броевите на пасошот се комбинација од азбуки и броеви, затоа бидете особено внимателни со буквата О и бројот 0, буквата I и бројот 1.
 • Броевите на пасошот никогаш не треба да содржат специјални знаци како цртичка или празни места.

Издавање на земја на пасош

 • Изберете го кодот на земјата точно прикажан на страницата со информации за пасош.
 • За да ја откриете земјата, побарајте „Код“ или „Земја што издава“ или „Овластување“

Доколку информациите за пасошот т.е. Бројот на пасошот или кодот на државата не се точни во апликацијата за виза на САД ESTA, можеби нема да можете да се качите на вашиот лет за Соединетите држави.

 • Може да дознаете на аеродромот само ако сте направиле грешка.
 • Needе треба повторно да аплицирате за американска виза ESTA на аеродром.
 • Можеби не е можно да се добие американска ESTA во последен момент и може да потрае до 3 дена во одредени случаи.

Што се случува по плаќањето

Откако ќе ја пополните страницата со Формулар за апликација, ќе ви биде побарано да извршите плаќање. Сите плаќања се обработуваат преку Secure PayPal платен портал. Откако ќе заврши плаќањето, треба да ја добиете вашата американска ESTA виза во вашето сандаче за е-пошта во рок од 72 часа.

Следни чекори: По аплицирање и плаќање за ESTA американска виза


Ве молиме, аплицирајте за ESTA американска виза 72 часа пред вашиот лет.