Историја на Статуата на слободата во Њујорк, САД

Статуата на слободата или слободата што го просветлува светот се наоѓа во срцето на Њујорк на островот наречен Остров на слободата.

Статуа на слободата, подарок од народот на Франција до народот на САД

За да се одбележи величественоста на Статуата на слободата, островот кој беше порано наречен Островот на Бедло беше преименуван во Островот на слободата. Преименувањето беше направено во 1956 година со акт донесен од Конгресот на САД. Преку неговиот претседателски проглас 2250 година, претседателот Френклин Д. Рузвелт го прогласи островот како дел од националниот споменик на Статуата на слободата. Додека ја знаеме Статуата на слободата многу долго време, сè уште има некои многу интересни и спектакуларни факти кои сè уште не им се познати на повеќето од нас.

За подобро да ја разберете Статуата на слободата, прочитајте ја статијата која е многу внимателно подредена, чувајќи ги фактите за споменикот и проширувајќи го вашето знаење повеќе од кога било досега, така што следниот пат кога ќе го посетите Њујорк и ќе отидете на Островот на слободата, можете да преминете -Проверете го разбирањето на колосалното со свои очи и бидете збунети за скулптурата пред вас. Во оваа информација дадена подолу, се обидовме да ги вклучиме сите детали кои се однесуваат на Статуата на слободата.

ESTA американска виза е електронско овластување за патување или патна дозвола за посета на Соединетите Американски Држави за период до 90 дена и посета на ова неверојатно чудо во Њујорк, Соединетите Американски Држави. Меѓународните посетители мора да имаат американска ESTA за да можат да посетат многу атракции во Соединетите држави. Странските државјани можат да аплицираат за Апликација за виза во САД за неколку минути. Процес на виза за ESTA за САД е автоматизиран, едноставен и целосно онлајн.

Статуата на слободата

Историја на Статуата на слободата

Споменикот обложен со бакар беше подарок за жителите на САД од народот на Франција. Дизајнот е замислен од францускиот скулптор Фредерик Огист Бартолди, а металната надворешност е извајана од скулпторот Густав Ајфел. Статуата ја одбележа врската на две нации на 28 октомври 1886 година.

Откако статуата беше подарена на Соединетите Држави, таа стана амблем на слободата и еднаквоста не само во Соединетите Држави, туку и низ целиот свет. Статуата на слободата почна да се заклучува како симбол кој ги пречекува имигрантите, бегалците кои пристигнале преку морињата и на друг начин. Идејата за пропагирање мир преку статуа на жена која држи факел беше иницирана од Бартолди, кој беше многу инспириран од францускиот професор по право и политичар, Едуар Рене де Лабуле, кој во 1865 година коментираше дека секоја структура/споменик што е подигната на САД. независноста идеално би била заеднички проект на граѓаните на Франција и САД.

Тогашниот претседател Калвин Кулиџ јавно ја означи Статуата на слободата како составен дел од националниот споменик на Статуата на слободата во 1924 година. Структурата се прошири за да го зафати и островот Елис во 1965 година. Следната година, и Статуата на Либерти и островот Елис беа комбинирани и вклучени во Национален регистар на историски места.

Еден од најгордите моменти за народот на Соединетите Држави беше кога Статуата на слободата беше прогласена за светско наследство на УНЕСКО во 1984 година. Во својот Изјава за важноста, УНЕСКО исклучително го опиша споменикот како а ремек дело на човечкиот дух Дека опстојува како многу моќен симбол - инспиративна контемплација, дебата и протест - на идеалите како што се слободата, мирот, човековите права, укинувањето на ропството, демократијата и можностите . Така, конкретизирање на наследството на амблемот за годините што доаѓаат.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Град со повеќе од осумдесет музеи, од кои некои датираат од 19 век, поглед на овие прекрасни ремек-дела во културната престолнина на САД. Дознајте за нив во Мора да се видат музеи за уметност и историја во Newујорк

Структура и дизајн на Статуата на слободата

Дизајн на статуата на слободата Дизајнот е осмислен од францускиот скулптор Фредерик Огист Бартолди

Иако структурата на споменикот е нешто на што треба да се восхитува, креативноста и духовитоста е онаа што оди во создавањето на Статуата на слободата што е нешто надвор од вообичаеното размислување на човекот. Се верува дека лицето на статуата е засновано на лицето на мајката на дизајнерката. Таа ја претставува облечената римска божица Либертас. Во десната рака го држи запалениот факел на правдата држен високо наспроти ветровите додека нејзиното лице и држење се свртени кон југозапад. Статуата е висока 305 стапки (93 метри) што го вклучува нејзиниот пиедестал, во левата рака Либертас држи книга со датумот на усвојување на Декларацијата за независност (4 јули 1776 година).

Факелот во нејзината десна рака мери 29 стапки (8.8 метри) почнувајќи од врвот на пламенот до целиот истегнување на рачката. Иако факелот е достапен преку скала долга 42 стапки (12.8 метри) која минува низ раката на статуата, сега е забранета за јавноста од 1886 година бидејќи лице изврши самоубиство од местото. Во внатрешноста на споменикот е поставен лифт кој ги носи посетителите на палубата за набљудување присутна во постаментот. До ова место може да се стигне и преку спиралните скали изградени во центарот на статуата до платформата за набљудување што води до круната на фигурата. Посебна плоча пронајдена на влезот од постаментот е испишана со сонетско читање Новиот Колос од Ема Лазар. Сонетот е напишан за да помогне да се соберат пари за изградба на постаментот. Тоа гласи:

Не како дрскиот џин на грчката слава,
Со освојувачки екстремитети, се наrира од земја до земја;
Овде, на нашите морски измиени, портите за зајдисонце ќе стојат
Моќна жена со факел, чиј пламен
Дали е затворената молња, и нејзиното име
Мајка на прогонетите. Од нејзината светилник-рака
Сјае добредојде низ целиот свет; заповедаат нејзините благи очи
Воздушно премостено пристаниште кое го вградуваат збратимените градови.
„Чувајте ги античките земји, вашата раскажана помпа!“ плаче таа
Со тивки усни. „Дај ми ги твоите уморни, твоите сиромашни,
Вашите збиени маси копнеат да дишат слободно,
Бедното одбивање на вашиот преполн брег.
Испрати ми ги овие, бездомниците, бура,
Ја кревам ламбата покрај златната врата! “

Новиот Колос од Ема Лазар, 1883 година

Дали знаевте: Статуата на слободата најпрво беше забележана од Одборот за светилници на САД, како светилник кој им помага на морнарите во навигациската помош? Бидејќи Форт Вуд сè уште беше целосно функционална армиска позиција, одговорноста за задоволување на потребите на статуата беше префрлена во 1901 година на Воениот оддел.

Во 1924 година, споменикот бил прогласен за национален споменик во, а во 1933 година управата на статуата била ставена под Службата за национални паркови. Ќе бидете изненадени ако знаете дека поради големата височина на Статуата на слободата, таа е прилично ранлива на гром и гром. Не е непознат факт дека статуата е удирана од гром приближно 600 пати годишно и претходно била оштетена поради силен ветер и гром.

За време на Втората светска војна, раката на Статуата што го носеше факелот беше оштетена поради војната, а подоцна беше обновена од владата на САД. Првично бојата на Статуата на слободата не била сина, но поради реакцијата на бакар со кислородот присутен во воздухот со текот на времето, статуата станала синкава. Висината на Статуата на слободата е забележана дека е 2 m (од врвот на основата до факелот), 46.5 m (земја до факел) и 92.99 m (од петицата до врвот на главата).

Дали знаевте: Ветровите посилни од 50 милји на час можат да предизвикаат нишање на Статуата на слободата за цели 3 инчи! И факелот што се држи во десната рака може флексибилно да се ниша до 6 инчи! Зарем не е толку лудо што статуата тежи до 250,000 фунти. (125 тони) може дури и да се ниша!

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Дом на повеќе од четиристотини национални паркови распространети низ нејзините педесет држави, а ниеден список што ги спомнува најневеројатните паркови во Соединетите држави можеби никогаш не е комплетен. Дознајте за нив во Водич за патување до познати национални паркови во САД

симболизмот

Како што сугерира самото име, Статуата на слободата или Слободата што го просветлува светот е амблем на слободата преку персонификација на жена која држи високо кренат факел. Седумте шила во круната на Либертас ја означуваат силата и единството на седумте континенти и седумте океани на светот .

Целта на поставувањето на статуата на слободата беше да се прогласи мир меѓу САД и Франција. Тоа беше подарок од народот на Франција за народот на Соединетите Држави во чест на пријателството што процвета по војната. Ако забележите, ногата на статуата е ослободена од окови и се оддалечува од синџирите што се внимателно конструирани околу стапалата на Либертас кон дното на споменикот. Таа се отцепува од угнетувањето и тиранијата на војните, владетелите, омразата и се ослободува од секакви предрасуди.

Светлината на факелот секогаш треба да води, секогаш треба да продира низ сите страни на светот и да ја осветлува темнината што нè демне. Како што растеше славата на Статуата на слободата, имигрантите и бегалците почнаа да се однесуваат на статуата како знак за добредојде, како означувач на топлина, еднаквост, единство и братство. Наскоро почна да се гледа како статуа која ги препознава и ги поздравува не само луѓето од САД и Франција, туку и граѓаните од целиот свет. Пораката е јасна дека Статуата на слободата не гледа раса, боја, потекло, религија, класа, пол или каква било дискриминација што ја нарушува целта на единството. Таа ги штити правата на човештвото.

Туристичко задоволство

Статуа на слободата Островот Елис Статуата се наоѓа на островот Либерти, на кратко растојание од островот Елис, дом на Националниот музеј за имиграција на островот Елис.

Статуата на слободата краси остров од 12 хектари во Долниот Менхетен и таа не е само најпрепознатливите и најславните знаменитости во светот, туку е позната и како многу атрактивна туристичка дестинација точка каде туристите ја посетуваат и учат за историјата , значењето и важноста на Островот Либерти и истражувајте музеи и други релевантни експонати на островот. Ако сте љубопитни да стекнете длабоко едукативно искуство за споменикот, можете да откриете бројни забавни и интересни активности што треба да ги направите на Статуата на слободата и на островот.

Изложбата Статуа на слободата се наоѓа на вториот кат од постаментот изграден во внатрешноста на Статуата и прикажува огромна колекција на фотографии, внимателно набавени отпечатоци поврзани со споменикот и островот и одредени артефакти кои ја раскажуваат приказната за изградбата на споменикот и неговото значење преку текот на историјата.

Поставките вклучуваат Изработка на статуата, собирање средства во Америка за одржување на статуата и други хуманитарни цели, пиедестал и Век на сувенири. Секој има пристап до оваа област на изложба, без наплата. Информативната станица за посетители има портрети на неколку брошури, мапи и сувенири поврзани со наследството на споменикот, а на посетителите им прикажува и краток документарен филм во кој се коментира за изработката на Статуата на слободата.

Можете да отидете на ова место за да поминете некое квалитетно време за учење и разучување факти за еден од најзборуваните споменици во светот. Можете да собирате брошури и водичи за да го испланирате вашето време што го поминувате на Островот на слободата и да ги имате вашите љубопитни прашања во врска со статуата одговорени од членовите на персоналот присутни на локацијата.

Можете да стекнете повеќе знаење за историјата на познатиот постојано осветлен факел кој цврсто го држи Лејди Либертас со посета на делот на Изложбата на факелот. На изложбата таму е прикажана богата колекција на цртани филмови, цртежи, фотографии, дијаграми, рендери, скици, слики и фотографии од факелот што се протега низ историјата на споменикот. Изложбата на факелот се наоѓа на балконот на вториот кат од статуата.

Можете да изберете да одите на турнејата по шеталиштето и опсерваторијата за да уживате во гламурозниот поглед на Статуата на слободата, како и на пристаништето во Њујорк. Ќе можете да ја видите внатрешната рамка на Статуата од зумирана позиција и да дознаете за гравурите на Статуата. Вашето патување на островот може да трае до 45 минути, а дневниот распоред се ажурира во Информативниот центар за посетители.

Турите на Островот Либерти со ренџер се бесплатни. Знајте дека областа на факелот е забранета за јавна посета. Понекогаш, поради јавна безбедност и други барања, круната на статуата е исто така во забранетата област.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Познат како културен, комерцијален и финансиски центар на Калифорнија, Сан Франциско е дом на многу локации вредни за сликање во Америка, при што неколку места се синоним за сликата на Соединетите држави за остатокот од светот. Дознајте за нив во Мора да се видат места во Сан Франциско, САД


Проверете ја вашата подобност за американска виза онлајн и аплицирајте за US Visa Online 72 часа пред вашиот лет. Британски граѓани, Државјани на Шпанија, Француски граѓани, Јапонски граѓани Италијански граѓани може да аплицира онлајн за ESTA US Visa. Доколку ви треба помош или барате какви било појаснувања, контактирајте го нашиот helpdesk за поддршка и водство.