Подобност за виза за САД

Почнувајќи од јануари 2009 година, ESTA американска виза (Електронски систем за овластување за патување) е потребен за патниците што ги посетуваат Соединетите држави за деловни, транзитни или туристички посети под 90 дена.

ESTA е нов услов за влез за странски државјани со статус ослободени од виза кои планираат да патуваат во Соединетите држави по воздушен, копнен или морски пат. Електронското овластување е поврзано електронски и директно со вашиот пасош и е важи за период од (2) две години. ESTA US Visa не е физички документ или налепница во вашиот пасош. На пристаништето за влез во Соединетите Држави, се очекува да го доставите пасошот на службеник за царина и гранична заштита на САД. Ова треба да биде истиот пасош што сте го користеле за да аплицирате за виза ESTA USA.

Апликантите од подобните земји/територии мора аплицирајте за Апликација за виза за САД ESTA минимум 3 дена пред датумот на пристигнување.

Граѓаните на Канада не бараат ESTA американска виза (или електронски систем за овластување за патување).

Граѓаните од следниве националности имаат право да аплицираат за виза ESTA USA:

Ве молиме, аплицирајте за ESTA американска виза 72 часа пред вашиот лет.