Националниот парк Гранд Тетон, САД

Сместен во срцето на северозападниот дел на Вајоминг, Националниот парк Гранд Тетон е признат како Американски национален парк. Овде ќе го најдете многу познатиот опсег Тетон кој е еден од главните врвови во овој простран парк од околу 310,000 хектари.

Познато е дека туристичката индустрија во САД опслужува милиони и милиони странски и не-странски туристи секоја година. Турнејата и аранжманот за патување се подобрија во Соединетите Држави кон крајот на 19 век како резултат на брзата урбанизација. До 1850 година, САД почнаа да ги опслужуваат и туристите кои доаѓаат од целиот свет, како и да го конкретизираат сопственото наследство во форма на природни чуда, архитектонско наследство, остатоци од историјата и оживеани рекреативни активности. Локациите каде развојот почна да тече во полн тек беа Бостон, Чикаго, Лос Анџелес, Филаделфија, Њујорк, Вашингтон и Сан Франциско. Ова беа примарните локации кои беа сведоци на брза трансформација во секоја смисла на терминот. 

Како што светот почна да ги препознава чудата на Америка, и во смисла на индустријализација и метрополитизација, владата почна да ги зачувува и зачувува познатите туристички локации. Овие туристички локации ги вклучуваа ридовите, парковите и другите природни убавини, како што се водопадите, езерата, шумите, долините и многу повеќе. 

Сместено во срцето на северозападен Вајоминг, Гранд Националниот парк Тетон е признат како Американски национален парк. Овде ќе го најдете многу познатиот опсег Тетон кој е еден од главните врвови во овој простран парк од околу 310,000 хектари. Опсегот на Тетон се протега до приближно 40 милји (64 км). Северниот дел од паркот го носи името „Џексон Хол“ и првенствено содржи долини. 

Паркот се наоѓа на околу 10 милји јужно од многу познатиот национален парк Јелоустоун. Двата парка се поврзани со Службата за национални паркови и за нив се грижи Џон Д Рокфелер Јуниор Меморијал Парквеј. Ќе бидете изненадени ако знаете дека целата покриеност на оваа област претставува еден од најшироките и најконсолидираните умерени екосистеми на средна географска ширина во светот. Ако планирате да одите на турнеја низ САД, Националниот парк Гранд Тетон е една од локациите што не можете да си дозволите да ги пропуштите. За да знаете сè за паркот, почнувајќи од неговото потекло до неговата денешна величественост, следете ја написот подолу, така што кога ќе стигнете до локацијата, ќе бидете претходно информирани за неговите детали и можеби нема да ви треба туристички водич. Среќно сурфање низ паркот! 

Национален парк Гранд Тетон Национален парк Гранд Тетон

Американска виза онлајн е електронско овластување за патување или дозвола за патување за да ги посетите Соединетите Американски Држави во период до 90 дена и да ги посетите овие неверојатни места во Соединетите држави. Меѓународните посетители мора да имаат ESTA Американска виза онлајн да може да посети многу атракции во Соединетите држави. Странските државјани можат да аплицираат за Апликација за виза во САД за неколку минути. Процес за аплицирање за американска виза е автоматизирана, едноставна и целосно онлајн.

Историја на Националниот парк Гранд Тетон, САД

Палео-Индијанци Палео-Индијанци

Палео-Индијанци

Првата регистрирана цивилизација што постоела во Националниот парк Гранд Тетон биле Палео-Индијанците, која датира од околу 11 илјади години. За тоа време, климата во долината Џексон Хол беше значително студена и повеќе со алпска температура. Денес паркот доживува полусушна клима. Порано луѓето кои ја засолнуваа долината Џексон Хол беа во суштина ловци и беа миграциски во нивниот животен стил. Со оглед на флуктуирачката студена клима во регионот, ако го посетите паркот денес, ќе најдете постоечки пожарникарски јами и алатки наменети за лов во близина на брегот на многу познатото езеро Џексон (кое исто така е многу вообичаено туристичко место за живописната убавина повлекува). Овие алатки и камини подоцна биле откриени со текот на времето.

Од алатките откриени од ова ископување, дел од нив припаѓаат на Кловис култура а подоцна се разбрало дека овие алатки датираат од најмалку 11,500 години. Овие алати се направени од одредени видови хемикалии кои се докажуваат за изворите на денешниот премин Тетон. Додека опсидијанот бил достапен и за Палео-Индијанците, копјата пронајдени од локацијата навестувале дека припаѓаат на југот.

Може да се претпостави дека каналот на миграција за Палео-Индијанците бил од југот на Џексон Хол. Она што е интересно да се забележи е дека миграцискиот модел на домородните американски групи допрва требаше да се промени од 11000 години на 500 години, што го одразува и фактот дека во текот на овој временски период не беше направена форма на населување на земјата на Џексон Хол.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Најпознат како фамилијарен град на Америка, градот Сан Диего сместен на брегот на Тихиот Океан на Калифорнија е познат по своите недопрени плажи, поволната клима и бројните атракции погодни за семејството. Дознајте повеќе на Мора да се видат места во Сан Диего, Калифорнија

Истражувања и проширувања 

Првата неофицијална експедиција направена во националниот парк Гранд Тетон беше од Луис и Кларк кои поминаа северно од регионот. Тоа беше зимско време кога Колтер го помина регионот и беше официјално првиот Кавкаец што газеше по почвата на паркот. 

Водачот на Луис и Кларк, Вилијам Кларк, дури и дадоа мапа што ја истакна нивната претходна експедиција и покажа дека експедициите биле направени од Џон Колтер во 1807 година. Се претпоставува дека ова било одлучено од Кларк и Колтер кога се сретнале во Сент Луис Мисури во 1810 година. 

Сепак, првата официјална експедиција спонзорирана од владата што се случи во националниот парк Гранд Тетон беше во 1859 до 1860 година наречена Експедиција на Рејнолдс. Оваа експедиција ја предводел армискиот капетан Вилијам Ф. Рејнолдс, а на неговиот пат го водел Џим Бриџер, кој бил планинец. Патувањето го вклучи и натуралистот Ф. Хајден кој подоцна организираше други соодветни експедиции во истата област. Експедицијата беше планирана да ја открие и истражи областа на регионот Јелоустоун, но поради обилните снежни врнежи и неподносливата студена клима, тие мораа да ја прекинат мисијата од безбедносни цели. Подоцна, Бриџер тргна на заобиколен пат и ја водеше експедицијата на југ преку синдикалниот премин што води до реката Грос Вентре и на крајот излегувајќи од регионот преку преминот Тетон.

Комеморацијата на Националниот парк Јелоустоун беше официјално направена во 1872 година кон северот на Џексон дупката. Кон крајот на 19 век, конзерваторите планираа да го вклучат делот од опсегот Тетон во границите на Националниот парк Јелоустоун што може да се прошири. 

Подоцна, Претседателот Френклин Рузвелт го доби Националниот споменик на Џексон Хол од 221,000 хектари извајан во 1943 година. Овој споменик во тоа време предизвика контроверзии бидејќи беше изграден на земјиштето што го донираше земјиштето на компанијата Snake River и го покриваше имотот обезбеден од Националната шума Тетон. За тоа време, членовите на Конгресната партија постојано правеа обиди споменикот да се отстрани од имотот. 

По Втората светска војна, јавноста во земјата го поддржа вклучувањето на споменикот на имотот на паркот и иако сè уште имаше противење од локалните партии, споменикот беше успешно додаден на имотот.

Семејството на Џон Д Рокфелер го поседуваше ранчот JY што се граничи со националниот парк Гранд Тетон кон југозапад. Семејството избра да ја предаде сопственоста на нивниот ранч на паркот за изградба на резерватот Лоренс С Рокфелер во ноември 2007 година. Ова беше посветено на нивното име на 21 јуни 2008 година.

ESTA Американска виза онлајн сега е достапно да се добие преку мобилен телефон или таблет или компјутер преку е-пошта, без да се бара посета на локално US Амбасада. Исто така, Формулар за американска виза е поедноставено за да се заврши онлајн на оваа веб-локација за помалку од 3 минути.

Географија на покриеното земјиште

Сместен во срцето на северозападниот регион на САД, Националниот парк Гранд Тетон се наоѓа во Вајоминг. Како што веќе споменавме погоре, северниот регион на паркот е заштитен од Меморијалниот парк на Џон Д. Рокфелер Џуниор, за кој се грижи Националниот парк Гранд Тетон. На јужниот дел од Националниот парк Гранд Тетон живее многу естетски автопат што го носи истото име. 

Дали знаевте дека Националниот парк Гранд Тетон се протега на приближно 310,000 хектари? Додека, Меморијалниот парквеј Џон Д. Рокфелер Џуниор се протега на речиси 23,700 хектари. Огромен дел од долината Џексон Хол и веројатно повеќето видливи планински врвови што ѕиркаат од венец Тетон се во паркот. 

Големиот екосистем на Јелоустоун е распространет во области од три различни држави и формира еден од најголемите, консолидирани екосистеми со средна географска ширина што дише на земјата денес. 

Ако патувате од Солт Лејк Сити, Јута, тогаш вашето растојание од националниот парк Гранд Тетон би било 290 минути (470 км) по пат, а ако случајно патувате од Денвер, Колорадо, тогаш вашето растојание по пат треба да биде 550 минути (890 км), по пат

Прочитајте за тоа како студентите имаат можност да искористат Американска виза онлајн преку средствата на Апликација за виза за САД за студенти.

Џексон Хол

Џексон Хол Џексон Хол

Џексон Хол е првенствено длабока прекрасна долина која има просечен пораст од околу 6800 стапки, просечна длабочина од околу 6,350 стапки (1,940 m) и е многу блиску до границата на јужниот парк и е долга 55 милји (89 км). ) во должина со ширина од околу 13 милји (10 до 21 км).  Долината се наоѓа на исток од планинскиот венец Тетон и се лизга надолу до 30,000 м. Ова го прави блокот Џексон Хол да се нарекува висечки ѕид, а планинскиот блок Тетон запаметен како ѕид на нозете. 

Регионот Џексон Хол е претежно рамничарски со обична надморска височина која се протега од југ кон север. Сепак, присуството на Blacktail Butte и ридови како планината Сигнал е во спротивност со дефиницијата на рамничарски планински дел.

Ако сакате да бидете сведоци на глечерски вдлабнатини во паркот, треба да се упатите кон југоисточно од езерото Џексон. Таму ќе најдете бројни вдлабнатини кои се попознати како „котлиња“ во регионот. Овие котлиња се раѓаат кога мразот во сендвич во бетонот од чакал ќе се измие во форма на ледени плочи и ќе се наталожи во новоформираната вдлабнатина.

Прочитајте за Подобност за ESTA US Visa Online.

Планинскиот венец Тетон

Планинскиот венец Тетон се протега од север кон југ и врвови од почвата на Џексон дупката. Дали знаевте дека планинскиот венец Тетон го формира најмладиот планински венец што некогаш бил целосно развиен во синџирот на Карпестите планини? Планината има наклон кон запад каде што чудно се издигнува од долината Џексон Хол која се наоѓа на исток, но е поизразена кон долината Тетон на запад. 

Географските проценки направени од време на време сугерираат дека бројните земјотреси што се случуваат во раседот Тетон предизвикале постепено поместување на опсегот кон неговата западна страна и поместување надолу на источната страна, при што просечното поместување е една нога (30 cm) и се случува од 300 до 400 години.

Реки и езера

Џексон езерото Џексон езерото

Кога температурата на Џексон дупката почна да се спушта, тоа доведе до брзо топење на глечерите и формирање на езерата во регионот, а меѓу овие езера, најголемото езеро е Џексонското езеро.

Езерото Џексон се наоѓа кон северната кривина на долината која е долга околу 24 км, ширина 8 км и длабочина од околу 438 м. Но, она што беше рачно изградено беше браната Џексон Лејк која беше создадена на ниво подигнато на приближно 40 стапки (12 m).

 Во регионот се наоѓа и многу познатата река Змија (именувана по нејзиниот облик на тече) која се протега од север кон југ, сечејќи низ паркот и влегувајќи во езерото Џексон кое се наоѓа блиску до границата на националниот парк Гранд Тетон. Реката потоа оди напред за да се приклучи на водите на браната на Џексон Лејк и од таа точка се упатува кон југ стеснувајќи се низ Џексон Хол и оставајќи го регионот на паркот западно од аеродромот Џексон Хол.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Статуата на слободата или слободата што го просветлува светот се наоѓа во срцето на Њујорк на островот наречен Остров на слободата. Дознајте повеќе на Историја на Статуата на слободата во Њујорк

Флора и фауна

Флора

фауна фауна

Регионот е дом на повеќе од илјада видови васкуларни растенија. Поради различната надморска височина на планините, тоа им овозможува на дивиот свет да напредува во различни слоеви и да дише во сите еколошки зони, кои ги вклучуваат алпската Тундра и Карпестите планини што овозможуваат заложба на примирје во шумите додека долу на коритото на долината расте. комбинација од зимзелени и листопадни дрвја кои ги придружуваат рамнините на ждребот кои напредуваат на алувијални наслаги. Различната висина на планините и дека различната температура игра значајна улога во растот на видот. 

На височина од околу 10,000 стапки, која се наоѓа веднаш над дрворедот, цвета регионот Тундра во долината Тетон. Како регион без дрвја, илјадници видови како мов и лишаи, трева, диви цвеќиња и други признати и непризнаени растенија дишат во почвата. За разлика од ова, дрвјата како Limber бор, Whitebark, Pine ела и Engelmann смрека растат во добар број. 

Во суб-алпскиот регион, спуштајќи се до коритото на долината, имаме сина смрека, ела од дугла и ложа бор кои ја населуваат областа. Ако се придвижите малку кон брегот на езерата и реката, на мочуриштата ќе најдете памучно дрво, врба, трепетлика и евла кои цветаат.

Прочитајте што се случува кога аплицирате Апликација за американска виза и следните чекори .

фауна

фауна фауна

Една од главните туристички атракции на националниот парк Гранд Тетон е неговиот шеесет и еден разновиден вид на животни што ги чува на спорадични локации. Овие видови го вклучуваат извонредниот сив волк за кој е познато дека бил избришан кон почетокот на 1900-тите, но се вратил во регионот од Националниот парк Јелоустоун откако биле обновени таму. 

Други многу чести појави во паркот за туристите би биле многу слатки речна видра, багер, куна и најпознатиот којот. Освен овие, неколку други прилично ретки појави се верверица, мрмот со жолт стомак, свињи, пики, верверички, дабари, мошус и шест различни видови лилјаци. За цицачите со поголема големина, го имаме еленот кој сега постои во илјадници во регионот. 

О, ако сте за гледање птици и сакате да ги познавате и гледате птиците, тогаш ова место ќе се покаже како одлична авантура бидејќи овде редовно се гледаат околу 300 чудни видови птици, а тоа ги вклучува и колибрите, лебедите со трубачи, обичниот мергансер. арлекин патка, американски гулаб и синокрилеста чале.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Дом на повеќе од четиристотини национални паркови распространети низ нејзините педесет држави, а ниеден список што ги споменува најневеројатните паркови во Соединетите Држави можеби никогаш не е комплетен. Прочитајте повеќе на Водич за патување до познати национални паркови во САД


Проверете ја вашата подобност за американска виза онлајн и аплицирајте за US Visa Online 72 часа пред вашиот лет. Британски граѓани, Државјани на Шпанија, Француски граѓани, Јапонски граѓани Италијански граѓани може да аплицира онлајн за американска виза онлајн. Доколку ви треба помош или ви требаат какви било појаснувања, контактирајте со нас Биро за помош за американска виза за поддршка и водство.