Студирање во САД со ESTA US Visa

Соединетите Американски Држави се најбараната дестинација за повисоки студии од милиони студенти од целиот свет.

Со бројни познати универзитети и колеџи во САД, не е изненадувачки што меѓународните студенти избираат да студираат во САД, од следење одреден курс што е достапен на одреден американски колеџ, до стекнување стипендија, па дури и само да уживаат во живеењето во земјата додека студирал.

Значи, без разлика дали планирате да студирате наука и инженерство на Калтек, или да најдете курс на еден од попристапните колеџи за меѓународни студенти, како што е Универзитетот во Тексас во Остин, ќе треба да направите одредено истражување и подготовка за да го направите се пресели да студира во САД.

Додека ќе ви треба студентска виза за да студирате во САД на долг курс или да студирате со полно работно време, студенти кои сакаат да продолжат со краткорочен курс на американските универзитети и колеџи наместо тоа може аплицирајте за ESTA US Visa (Или Електронски систем за одобрение за патување) исто така познато како Американска виза онлајн.

Наоѓање на вистинскиот курс

Има толку многу различни универзитети од кои можете да изберете што може да биде голем предизвик да го изберете оној кој е вистинскиот за вас. Треба да размислите и за цената на курсот и за градот во кој ќе живеете, бидејќи цената може многу да варира од еден колеџ до друг. Ако сакате да пребарувате во една одредена држава или лесно да ги најдете различните курсеви на различни локации, добро место за почеток на вашето истражување е www.internationalstudent.com.

Ако сè уште не сте сигурни за вашиот избор, тогаш можеби ќе ви биде исплатливо да посетите неколку колеџи лично пред да го направите вашиот избор. Можете да патувате во Соединетите Американски Држави на ESTA американска виза (Американска виза онлајн) наместо да стекнете студентска виза додека сте само во посета. Ова ќе ви даде многу подобра идеја за тоа дали кампусот и локалната област се соодветни за вас пред да започнете со курсот.

Друга предност од доаѓањето на ESTA US Visa (US Visa Online) наместо Студентска виза е тоа нема да мора да се запишете за медицинско осигурување нешто што е задолжително кога станува збор за студентски визи.

Студирање во САД Студентите кои сакаат да продолжат со краткорочен курс во САД можат да го направат тоа со ESTA US Visa (Американска виза онлајн).

Кои курсеви можам да ги посетувам со ESTA US виза (US Visa Online)?

ESTA US Visa (или US Visa Online) е онлајн и автоматизиран систем имплементиран под Програма за откажување од виза. Овој онлајн процес за ESTA за Соединетите Американски Држави беше имплементиран од јануари 2009 година од Царина и гранична заштита на САД (КБП), со цел да се овозможи кој било од идните патници кои ги исполнуваат условите да аплицира за ESTA во Соединетите држави. Тоа им овозможува на имателите на пасоши од 37 Земји подобни за откажување од виза да влезат во САД без ВИЗА за одреден период. Како патници или луѓе кои ги посетуваат САД на кратко време за различна работа, студентите кои бараат краткорочни курсеви во САД, исто така, можат да се одлучат за ESTA.

Можете да се запишете на краток курс откако ќе пристигнете во САД со ESTA виза, се додека должината на курсот не надминува 3 месеци или 90 дена со помалку од 18 часа часови неделно. Значи, ако посетувате непостојан курс и го исполнувате неделното ограничување на часовите, можете да аплицирате за ESTA US Visa наместо Студентска виза.

Студирањето во САД со ESTA виза е можно само во избрани училишта или која било владина акредитирана институција. Не е невообичаено многу студенти да одат во САД во текот на летните месеци за да учат англиски јазик користејќи ESTA US Visa. Постојат многу јазични курсеви кои се дизајнирани имајќи ги предвид странските студенти кои доаѓаат во Соединетите држави со ESTA US Visa. Исто така, постојат и други видови кратки курсеви што може да се полагаат со користење на виза ESTA.

Аплицирање за ESTA американска виза за студии

Откако ќе пристигнете во Соединетите Држави со вашата ESTA US Visa, можете да се запишете на краток курс. Процесот на аплицирање за ЕСТА американска виза за студии е прилично јасна и не се разликува од редовните Процес на виза за ESTA за САД.

Пред да ја пополните вашата апликација за ESTA американска виза, ќе треба да имате три (3) работи: валидна адреса за е-пошта, начин за плаќање преку Интернет (дебитна картичка или кредитна картичка или PayPal) и валидна пасош.

 1. Валидна адреса за е-пошта: Ќе ви треба валидна адреса за е-пошта за да аплицирате за ESTA Апликација за американска виза. Како дел од процесот на аплицирање, од вас се бара да ја наведете вашата е-пошта и целата комуникација во врска со вашата апликација ќе се врши преку е-пошта. Откако ќе ја завршите апликацијата за американска виза, вашата ESTA за Соединетите држави треба да пристигне на вашата е-пошта во рок од 72 часа. Апликација за виза во САД може да се заврши за помалку од 3 минути.
 2. Онлајн форма на плаќање: Откако ќе ги обезбедите сите детали во врска со вашето патување во Соединетите држави во Апликација за виза во САД, од вас се бара плаќањето да го извршите онлајн. Ние користиме Secure PayPal портал за плаќање за да ги обработиме сите плаќања. Ќе ви треба или валидна дебитна или кредитна картичка (Visa, Mastercard, UnionPay) или сметка на PayPal за да ја извршите вашата исплата.
 3. Важечки пасош: Мора да имате важечки пасош кој не е истечен. Ако немате пасош, тогаш мора веднаш да аплицирате за еден од ESTA Апликација за виза за САД не може да се пополни без информации за пасошот. Запомнете дека US ESTA Visa е директно и електронски поврзана со вашиот пасош.

 

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Информации за американските барања за ESTA и подобност за граѓаните на земјите кои моментално се вклучени и исклучени од програмата ESTA Visa. ESTA Услови за виза за САД

Барања за пасош за патување во САД според ESTA

Важно е студентите да научат за барањата за пасош. Пасошот мора да има машинско читлива зона или МРЗ на својата биографска страница. Граѓаните на студенти од подобните земји во рамките на Програмата за откажување визи треба да се осигураат дека имаат електронски пасоши.

 • Естонија
 • Унгарија
 • Литванија
 • Јужна Кореа
 • Грција
 • Словачка
 • Летонија
 • Република Малта
Електронски пасош

На предната корица на пасошот погледнете го симболот на правоаголник со круг во средината. Ако го видите овој симбол, имате електронски пасош.

Во случај да имате сомнежи или да барате дополнително појаснување во текот на процесот на пополнување на нашата Апликација за виза во САД, ве молиме контактирајте Биро за помош за американска виза.