Често поставувани прашања за американска виза преку Интернет

Дали ми треба ESTA американска виза?

Почнувајќи од јануари 2009 година, американскиот ESTA (електронски систем за овластување за патување) е потребен за патниците кои ги посетуваат Соединетите држави за бизнис, транзит или туризам посети. Има околу 39 земји на кои им е дозволено да патуваат во Соединетите држави без хартиена виза, тие се нарекуваат без виза или ослободени од виза. Граѓаните од овие земји можат да патуваат/посетуваат Соединетите Американски Држави периоди до 90 дена на ЕСТА.

Некои од овие земји ги вклучуваат Обединетото Кралство, сите земји членки на Европската унија, Австралија, Нов Зеланд, Јапонија, Тајван.

Сите државјани од овие 39 земји сега ќе бараат американска електронска дозвола за патување. Со други зборови, тоа е задолжително за граѓаните на 39 земји без визи за да добиете US ESTA преку Интернет пред да патувате во Соединетите држави.

Канадските граѓани и граѓаните на Соединетите Американски Држави се ослободени од барањето ESTA. Канадските постојани жители се квалификуваат за американска виза ESTA доколку се носители на пасош на една од другите земји ослободени од виза.

Кога истекува ESTA американската виза?

Американската виза ESTA ќе важи за период до две (2) години од датумот на издавање или до датумот на истекување на пасошот, кој и датум да дојде прв и може да се користи за повеќекратни посети.

САД ESTA визата може да се користи за туристички, транзитни или деловни посети и можете да останете до деведесет (90) дена.

Колку долго посетителот може да остане во Соединетите држави со американска виза ESTA?

Посетителот може останете до деведесет (90) дена во Соединетите Држави на американскиот ESTA, но вистинското времетраење ќе зависи од целта на нивната посета и ќе биде одлучено и печатено на нивниот пасош од страна на американскиот службеник за царина и гранична заштита на аеродромот.

Дали американската виза ESTA важи за повеќекратни посети?

Да, американското овластување за електронско патување важи за повеќе записи во периодот на неговата важност.

Кој е условот за подобност за USA ESTA?

Земјите за кои не беше потребна виза за САД, односно поранешни државјани без визи, се бара да добијат американска виза ESTA за да влезат во Соединетите држави.

Тоа е задолжително за сите државјани / граѓани на 39 земји без визи да аплицирате онлајн за апликација за електронско овластување за патување во САД пред да патувате во САД.

Ова американско овластување за електронско патување ќе биде важи за период до две (2) години.

Канадските граѓани не бараат американска ESTA. На канадските граѓани не им треба виза или ESTA за да патуваат во Соединетите држави.

Дали ми треба американски ESTA за транзит?

Патниците мора да аплицираат и да добијат ESTA дури и кога транзитираат во САД во друга земја без виза. Мора да аплицирате за ESTA во кој било од следниве случаи: транзит, трансфер или застанување (престој).

Ако сте државјанин на земја која не е ESTA подобни или не е ослободен од виза, тогаш ќе ви треба транзитна виза за да поминете низ Соединетите Американски Држави без застанување или посета.

Дали се безбедни моите информации за американската ESTA?

На оваа веб-локација, регистрациите на US ESTA ќе користат слој на безбедни приклучоци со минимум шифрирање со должина од 256 бита на сите сервери. Сите лични информации обезбедени од апликантите се шифрирани на сите слоеви на онлајн порталот во транзит и при лет. Ги заштитуваме вашите информации и ги уништуваме откако повеќе не се потребни. Ако ни наложите да ги избришеме вашите записи пред времето на задржување, ние веднаш го правиме тоа.

Сите ваши податоци за лична идентификација се предмет на нашата Политика за приватност. Ние ги третираме вашите податоци како доверливи и не ги споделуваме со која било друга агенција / канцеларија / подружница.

Дали на американските или канадските граѓани им е потребна ESTA американска виза?

На државјаните на Канада и државјаните на САД не им е потребна американска виза ESTA.

Дали канадските постојани жители бараат американска ESTA?

Постојаните жители на Канада треба аплицирајте за ESTA US Visa да патуваат во Соединетите Американски Држави. Канадскиот престој не ви овозможува безвизен пристап до Соединетите Држави. Канадски постојан жител има право ако е и носител на пасош на еден од нив Соединетите држави без виза. Меѓутоа, канадските граѓани се ослободени од барањата за американска виза ESTA.

Кои се земјите за ESTA американска виза?

Следниве земји се познати како земји ослободени од визи:

Дали ми треба американски ESTA ако пристигнам со брод за крстарење или со возење преку граница?

Да, потребна ви е виза ESTA USA ако имате намера да патувате со брод за крстарење во Соединетите држави. Потребна е ESTA за патниците без разлика дали доаѓате по копно, море или воздух.

Кои се критериумите и доказите за добивање ESTA американска виза?

Мора да имате валиден пасош, без криминална историја и да бидете во добра здравствена состојба.

Колку време е потребно за да се одобри ESTA?

Повеќето апликации за ESTA во САД се одобруваат во рок од 48 часа, но за некои може да потрае и до 72 часа. Царината и граничната заштита на САД (CBP) ќе ве контактира доколку се потребни дополнителни информации за обработка на вашата апликација.

Дали мојата ESTA американска виза важи за нов пасош или треба повторно да аплицирам?

ESTA е директно и електронски поврзан со пасошот. Ќе треба повторно да аплицирате за американска ESTA, доколку сте добиле нов пасош од вашето последно одобрение за ESTA.

Во кои други ситуации треба повторно да се аплицира за американска ESTA?

Освен во случај да добиете нов пасош, исто така треба повторно да аплицирате за USA ESTA во случај вашата претходна ESTA да истече по 2 години или да сте го промениле името, полот или националноста.

Дали постојат барања за возраста за американската виза ESTA?

Не, нема услови за возраст. Сите патници без разлика на возраста мора да се пријават, вклучувајќи деца и доенчиња. Ако ги исполнувате условите за US ESTA, треба да го добиете за да патувате во Соединетите држави без оглед на вашата возраст.

Ако посетителот има виза за посетители на Соединетите држави и пасош издаден од земја ослободена од виза, дали сеуште им е потребна американската ESTA?

Посетителот може да патува во Соединетите Американски Држави со виза за посетители прикачена на неговиот пасош, но доколку сака, може да аплицира и за виза ESTA USA на нивниот пасош издаден од земја ослободена од виза.

Како да аплицирате за американска ESTA?

на процес на аплицирање за САД ESTA е целосно онлајн. Апликацијата треба да се пополни со релевантни детали онлајн и да се поднесе откако ќе се изврши уплатата на апликацијата. Апликантот ќе биде известен за резултатот од апликацијата преку е-пошта.

Дали некој може да патува во Соединетите држави откако ќе ја поднесе апликацијата ESTA, но нема добиено одобрение?

Не, не можете да се качите на било кој лет за Соединетите држави, освен ако не сте добиле одобрение од американската ESTA.

Што треба да направи апликантот доколку неговата апликација за американскиот ESTA биде одбиена?

Во таков случај, можете да се обидете да аплицирате за Виза за посетители на Соединетите држави во најблиската американска амбасада или конзулат.

Дали апликантот може да поправи грешка во нивната американска апликација ESTA?

Не, во случај на грешка мора да се поднесе нова апликација за US ESTA. Меѓутоа, ако не сте ја добиле конечната одлука за вашата прва апликација, нова апликација може да предизвика одложувања.

Што треба носителот на американската ESTA да донесе со себе на аеродром?

Вашиот ESTA ќе биде електронски архивиран, но ќе треба да го донесете поврзаниот пасош на аеродромот со вас.

Дали одобрениот американски ESTA гарантира влез во Соединетите држави?

Не, ESTA само гарантира дека можете да се качите на лет за Соединетите држави. Службеникот за царина и гранична заштита на САД на аеродромот може да ви одбие влез доколку не ги имате уредно сите ваши документи, како што е пасошот; ако претставувате некаков здравствен или финансиски ризик; и ако имате претходна криминална/терористичка историја или претходни проблеми со имиграцијата.