Parku Kombëtar Grand Teton, SHBA

I ndodhur në zemër të Uajomingut Veriperëndimor, Parku Kombëtar Grand Teton njihet si Parku Kombëtar Amerikan. Këtu do të gjeni vargmalin shumë të famshëm të Tetonit, i cili është një nga majat kryesore në këtë park të gjerë prej rreth 310,000 hektarësh.

Parku Kombëtar Grand Teton Parku Kombëtar Grand Teton

Industria e turizmit në SHBA dihet se u shërben miliona e miliona turistëve të huaj dhe jo të huaj çdo vit. Organizimi i turneut dhe i udhëtimeve u përmirësua në Shtetet e Bashkuara në fund të shekullit të 19-të në vazhdën e urbanizimit të shpejtë. Në vitin 1850, SHBA filloi t'u shërbejë si turistëve të ardhur nga e gjithë bota, si dhe konkretizoi trashëgiminë e vet në formën e mrekullive natyrore, trashëgimisë arkitekturore, mbetjeve të historisë dhe aktiviteteve të ringjallura rekreative. Vendet ku zhvillimi filloi të depërtonte në rrjedhë të plotë ishin Bostoni, Çikago, Los Anxhelosi, Filadelfia, Nju Jorku, Uashingtoni DC dhe San Francisko. Këto ishin vendet kryesore që dëshmuan një transformim të shpejtë në çdo kuptim të termit. 

Ndërsa bota filloi të njohë mrekullitë e Amerikës, si në aspektin e industrializimit ashtu edhe metropolitizimit, qeveria filloi të ruante dhe ruante vendet e famshme turistike. Këto lokacione turistike përfshinin kodrat, parqet dhe bukuritë e tjera natyrore, si ujëvarat, liqenet, pyjet, luginat, etj. 

I vendosur në zemër të Wyoming Veri-Perëndimore, Grand Parku Kombëtar i Tetonit njihet si Parku Kombëtar Amerikan. Këtu do të gjeni vargmalin shumë të famshëm të Tetonit, i cili është një nga majat kryesore në këtë park të gjerë prej rreth 310,000 hektarësh. Gama e Tetonit shtrihet në rreth 40 milje (64 km). Pjesa veriore e parkut mban emrin "Jackson Hole" dhe kryesisht strehon lugina. 

Parku ndodhet afërsisht 10 milje në jug të Parkut Kombëtar shumë të famshëm Yellowstone. Të dy parqet janë të lidhura nga Shërbimi i Parkut Kombëtar dhe kujdesen për të nga John D Rockefeller Junior Memorial Parkway. Do të habiteshit të dinit se e gjithë mbulimi i kësaj zone përbën një nga ekosistemet e buta më të gjera dhe më të konsoliduara në botë me gjerësi të mesme. Nëse po planifikoni të bëni një turne në SHBA, Parku Kombëtar Grand Teton është një nga vendet që nuk mund të përballoni të humbisni. Për të ditur gjithçka rreth parkut, duke filluar nga origjina e tij deri në madhështinë e tij të sotme, ndiqni artikullin më poshtë në mënyrë që kur të arrini vendndodhjen, të jeni të informuar paraprakisht për detajet e tij dhe mund të mos keni nevojë për një udhërrëfyes turistik. Gëzuar surfing nëpër park! 

Viza Amerikane në internet është një autorizim elektronik udhëtimi ose leje udhëtimi për të vizituar Shtetet e Bashkuara për një periudhë kohore deri në 90 ditë dhe për të vizituar këto vende të mahnitshme në Shtetet e Bashkuara. Vizitorët ndërkombëtarë duhet të kenë një ESTA Viza Amerikane në internet për të qenë në gjendje të vizitoni shumë atraksione në Shtetet e Bashkuara. Shtetasit e huaj mund të aplikojnë për një Aplikimi për vizë në SHBA brenda pak minutash. Procesi i aplikimit për vizë në SHBA është i automatizuar, i thjeshtë dhe plotësisht në internet.

Historia e Parkut Kombëtar Grand Teton, SHBA

Paleo-Indianët Paleo-Indianët

Paleo-Indianët

Qytetërimi i parë i regjistruar që ekzistonte në Parkun Kombëtar Grand Teton ishin Paleo-Indianët, që daton rreth 11 mijë vjet. Gjatë asaj kohe, klima e luginës së vrimës së Jackson ishte shumë e ftohtë dhe më e përshtatshme për temperaturën alpine. Sot parku përjeton një klimë gjysmë të thatë. Më parë, lloji i njerëzve që do të strehonin luginën e vrimës së Jackson ishin në thelb gjuetarë dhe ishin migrues në stilin e tyre të jetesës. Duke pasur parasysh luhatjen e klimës së ftohtë të rajonit, nëse vizitoni parkun sot, do të gjeni gropa zjarri dhe mjete ekzistuese të destinuara për qëllime gjuetie pranë bregut të liqenit shumë të famshëm Jackson (i cili është gjithashtu një pikë shumë e zakonshme turistike për bukurinë piktoreske të tij. përfshin). Këto mjete dhe vatra zjarri u zbuluan më vonë me kalimin e kohës.

Nga mjetet e zbuluara nga ky vend gërmimi, disa prej tyre i përkasin Kultura Clovis dhe më vonë u kuptua se këto mjete datojnë të paktën 11,500 vjet. Këto mjete janë bërë nga disa lloje kimikatesh të cilat dëshmojnë për burimet e kalimit të sotëm të Tetonit. Ndërsa obsidiani ishte gjithashtu i aksesueshëm për paleo-indianët, shtizat e gjetura nga vendi lanë të kuptohet se i përkisnin jugut.

Mund të supozohet me të drejtë se kanali i migrimit për paleo-indianët ishte nga jugu i Jackson Hole. Ajo që është interesante të theksohet është se modeli i migrimit të grupeve vendase amerikane do të ndryshonte ende nga 11000 vjet në 500 vjet më parë, duke reflektuar gjithashtu faktin se në këtë kalim kohe nuk u bë asnjë formë vendbanimi në tokat e Jackson Hole.

LEXO MË SHUMË:
I njohur më së miri si një qytet familjar i Amerikës, qyteti i San Diegos, i vendosur në bregun e Paqësorit të Kalifornisë, është i njohur për plazhet e tij të pacenuara, klimën e favorshme dhe atraksionet e shumta miqësore për familjen. Mësoni më shumë në Vendet që duhen parë në San Diego, Kaliforni

Eksplorime dhe Zgjerime 

Ekspedita e parë jozyrtare e bërë në Parkun Kombëtar Grand Teton ishte nga Lewis dhe Clark që kaluan në veri të rajonit. Ishte koha e dimrit kur Colter kaloi rajonin dhe ishte zyrtarisht i pari Kaukazian që shkeli tokën e parkut. 

Udhëheqësi i Lewis dhe Clark-ut, William Clark, madje siguruan një hartë që nënvizonte ekspeditën e tyre të mëparshme dhe tregoi se ekspeditat ishin bërë nga John Colter në vitin 1807. Me sa duket, kjo u vendos nga Clark dhe Colter kur u takuan në Saint Louis Missouri në vitin 1810. 

Sidoqoftë, ekspedita e parë zyrtare e sponsorizuar nga qeveria që ndodhi në Parkun Kombëtar Grand Teton ishte në vitin 1859 deri në 1860 e quajtur Ekspedita Raynolds. Kjo ekspeditë drejtohej nga kapiteni i ushtrisë William F. Raynolds dhe udhëhiqej në rrugën e tij nga Jim Bridger, i cili ishte një njeri malësor. Udhëtimi përfshiu edhe natyralistin F Hayden i cili më vonë organizoi ekspedita të tjera përkatëse në të njëjtën zonë. Ekspedita ishte planifikuar të zbulonte dhe eksploronte zonën e rajonit të Yellowstone, por për shkak të borës së dendur dhe klimës së ftohtë të padurueshme, ata duhej të ndërprisnin misionin për qëllime sigurie. Më vonë, Bridger bëri një devijim dhe e drejtoi ekspeditën në jug përmes kalimit të bashkimit që çon në lumin Gros Ventre dhe përfundimisht duke dalë nga rajoni mbi kalimin e Tetonit.

Përkujtimi i Parkut Kombëtar Yellowstone u bë zyrtarisht në vitin 1872 drejt veriut të vrimës Jackson. Nga fundi i shekullit të 19-të, ishte planifikuar nga konservatorët që të përfshinte shtrirjen e vargmalit të Tetonit brenda kufijve të zgjerueshëm të Parkut Kombëtar Yellowstone. 

Më vonë, Presidenti Franklin Roosevelt mori monumentin kombëtar Jackson Hole prej 221,000 hektarësh të skalitur në vitin 1943. Ky monument në atë kohë ngjalli polemika sepse ishte ndërtuar në tokën e dhuruar nga kompania e tokës Snake River dhe mbulonte edhe pronën e siguruar nga pylli kombëtar i Tetonit. Gjatë asaj kohe, anëtarët e partisë së Kongresit vazhdimisht bënin përpjekje për të hequr monumentin nga prona. 

Pas Luftës së Dytë Botërore, publiku i vendit mbështeti përfshirjen e monumentit në pronën e parkut dhe megjithëse kishte ende kundërshtime nga partitë lokale, monumenti iu shtua me sukses pronës.

Ishte familja e John D Rockefeller që zotëronte fermën JY në kufi me Parkun Kombëtar Grand Teton drejt jugperëndimit. Familja zgjodhi t'ia dorëzonte pronësinë e fermës së tyre parkut për ndërtimin e rezervës së Lawrance S Rockefeller në nëntor 2007. Kjo iu kushtua emrit të tyre më 21 qershor 2008.

ESTA Viza Amerikane në internet tani është në dispozicion për t'u marrë me telefon celular ose tablet ose PC me email, pa kërkuar një vizitë në lokal US Ambasadë. Gjithashtu, Formulari i aplikimit për vizë në SHBA është thjeshtuar për t'u plotësuar online në këtë faqe interneti në më pak se 3 minuta.

Gjeografia e tokës së mbuluar

I ndodhur në zemër të rajonit veriperëndimor të SHBA-së, Parku Kombëtar Grand Teton ndodhet në Wyoming. Siç e kemi përmendur më lart, rajoni verior i parkut është i mbrojtur nga Parku Memorial John D. Rockefeller Jr., për të cilin kujdeset Parku Kombëtar Grand Teton. Në pjesën jugore të Parkut Kombëtar Grand Teton jeton autostrada shumë estetike që mban të njëjtin emër. 

A e dini se Parku Kombëtar Grand Teton shtrihet në rreth 310,000 hektarë? Ndërsa, John D. Rockefeller Jr. Memorial Parkway shtrihet në pothuajse 23,700 hektarë. Një pjesë e madhe e luginës Jackson Hole dhe ndoshta shumica e majave të dukshme malore që vështrojnë nga vargmali Teton janë brenda parkut. 

Ekosistemi Greater Yellowstone është i përhapur në zona të tre shteteve të ndryshme dhe formon një nga ekosistemet më të mëdha, të konsoliduara të gjerësisë gjeografike të mesme që frymojnë sot në tokë. 

Nëse ndodh që udhëtoni nga Salt Lake City, Utah, atëherë distanca juaj nga Parku Kombëtar Grand Teton do të ishte 290 minuta (470 km) me rrugë dhe nëse ndodh që udhëtoni nga Denveri, Kolorado, atëherë distanca juaj me rrugë duhet të jetë 550 minuta (890 km), me rrugë

Lexoni se si studentët kanë gjithashtu një mundësi për të përfituar Viza Amerikane në internet nëpërmjet mjeteve të Aplikim për vizë në SHBA për studentët.

Jackson Hole

Jackson Hole Jackson Hole

Jackson Hole është kryesisht një luginë e thellë e bukur e cila ka një ngritje mesatare prej rreth 6800 ft, një thellësi mesatare prej rreth 6,350 ft (1,940 m) dhe është shumë afër kufirit jugor të parkut dhe është 55 milje e gjatë (89 km). ) në gjatësi me një gjerësi prej rreth 13 milje (10 deri në 21 km).  Lugina ndodhet në lindje të vargmalit të Tetonit dhe rrëshqet poshtë në 30,000 ft (9,100 m), duke lindur thyerjen e Tetonit dhe binjakun e tij paralel të shënuar drejt anës lindore të luginës. Kjo bën që blloku i Jackson Hole të quhet muri i varur dhe blloku i malit Teton të mbahet mend si muri i këmbëve. 

Rajoni i Jackson Hole është kryesisht rrafshnaltë me një lartësi të thjeshtë që shtrihet nga jugu në veri. Sidoqoftë, prania e Blacktail Butte dhe kodrave si mali Signal bie ndesh me përkufizimin e zonës së rrafshët të shtrirjes malore.

Nëse dëshironi të dëshmoni depresionet akullnajore në park, duhet të shkoni në juglindje të liqenit Jackson. Aty do të gjeni gërvishtje të shumta të cilat zakonisht njihen si 'kazanët' në rajon. Këta kazan lindin kur akulli i vendosur brenda betonit të zhavorrit shpërlahet në formën e fletëve të akullit dhe vendoset në gropën e sapoformuar.

Lexuar në lidhje me Përshtatshmëria për vizë në internet të ESTA SHBA.

Vargmalet e Tetonit

Vargmali i malit Teton shtrihet nga veriu në jug dhe majat nga toka e vrimës Jackson. A e dini se vargu malor i Tetonit formon vargmalin më të ri malor që është zhvilluar plotësisht ndonjëherë në zinxhirin e maleve shkëmbore? Mali ka një pjerrësi drejt perëndimit ku çuditërisht ngrihet nga lugina Jackson Hole që shtrihet në lindje, por është më i theksuar drejt luginës së Tetonit në perëndim. 

Vlerësimet gjeografike të bëra herë pas here sugjerojnë se tërmetet e shumta që ndodhin në thyerjen e Tetonit shkaktuan zhvendosjen graduale të rrezes drejt anës së saj perëndimore dhe një zhvendosje poshtë në anën lindore, me zhvendosjen mesatare prej një këmbë (30 cm) që ndodh 300 në 400 vjet.

Lumenjtë dhe liqenet

liqeni Jackson liqeni Jackson

Kur temperatura e vrimës së Xheksonit filloi të bjerë, ajo çoi në shkrirjen e shpejtë të akullnajave dhe formimin e liqeneve në rajon, dhe midis këtyre liqeneve, liqeni më i madh është liqeni Jackson.

Liqeni Xhekson ndodhet drejt kthesës veriore të luginës, e cila është rreth 24 km e gjatë, 8 km e gjerë dhe është rreth 438 ft (134 m) në thellësi. Por ajo që u ndërtua me dorë ishte diga e liqenit Jackson, e cila u krijua në një nivel të ngritur në afërsisht 40 ft (12 m).

 Rajoni strehon gjithashtu lumin shumë të famshëm Snake (emërtuar sipas formës së tij të rrjedhës) i cili shtrihet nga veriu në jug, duke kaluar nëpër park dhe duke hyrë në liqenin Jackson që ndodhet afër kufirit të Parkut Kombëtar Grand Teton. Më pas lumi shkon përpara për t'u bashkuar me ujërat e digës së liqenit Jackson dhe nga ajo pikë, ai drejtohet drejt jugut duke u ngushtuar përmes vrimës Jackson dhe duke lënë rajonin e parkut për në perëndim të aeroportit Jackson Hole.

LEXO MË SHUMË:
Statuja e Lirisë ose Liria që ndriçon botën është e vendosur në zemër të Nju Jorkut në një ishull të quajtur Liberty Island. Mësoni më shumë në Historia e Statujës së Lirisë në Nju Jork

Flora dhe Fauna

Flora

Faunë Faunë

Rajoni është shtëpia e më shumë se një mijë llojeve të bimëve vaskulare. Për shkak të lartësisë së ndryshme të maleve, ajo lejon kafshët e egra të lulëzojnë në shtresa të ndryshme dhe të marrin frymë në të gjitha zonat ekologjike, e cila përfshin Tundrën Alpine dhe vargun e Maleve Shkëmbore, duke lejuar përfundimin e armëpushimit në pyje ndërsa poshtë në shtratin e luginës rritet. një kombinim i pemëve halore dhe gjetherënës që shoqërojnë rrafshnaltat e sherebelës që lulëzojnë në depozitat aluviale. Lartësia e ndryshme e maleve dhe temperatura e ndryshme luan një rol të rëndësishëm në rritjen e specieve. 

Në një lartësi prej rreth 10,000 këmbësh, e cila ndodhet pak mbi vijën e pemëve, lulëzon rajoni Tundra i luginës së Tetonit. Duke qenë një rajon pa pemë, mijëra lloje të tilla si myshk dhe liken, bari, lulet e egra dhe bimë të tjera të njohura dhe të panjohura marrin frymë në tokë. Në ndryshim nga kjo, pemët si pisha Limber, Whitebark, Bredhi i Pishës dhe Bredhi Engelmann rriten në numër të mirë. 

Në rajonin nën-alpin, duke zbritur në shtratin e luginës, kemi bredhin blu, bredhin Douglas dhe pishën shtepiake që banojnë në zonë. Nëse lëvizni pak drejt bregut të liqeneve dhe lumit, do të gjeni në ligatinat që lulëzojnë dru pambuku, shelgu, aspeni dhe alderi.

Lexoni se çfarë ndodh kur aplikoni Aplikimi për vizë në SHBA dhe hapat e mëtejshëm .

Faunë

Faunë Faunë

Një nga atraksionet kryesore turistike të Parkut Kombëtar Grand Teton është gjashtëdhjetë e një specie të ndryshme kafshësh që ai strehon në vende sporadike. Këto specie përfshijnë ujkun e hollë gri, i cili dihet se ishte fshirë në fillim të viteve 1900, por u rikthye në rajon nga Parku Kombëtar Yellowstone pasi ishin restauruar atje. 

Ngjarje të tjera shumë të zakonshme në park për turistët do të ishin shumë të adhurueshme lundërza e lumit, çanta, marten dhe kojota më e famshme. Përvec këtyre, disa dukuri të tjera mjaft të rralla janë chipmunk, marmota me bark të verdhë, derrat, pika, ketrat, kastorët, myshqet dhe gjashtë lloje të ndryshme lakuriqësh nate. Për gjitarët me përmasa më të mëdha, kemi drerin i cili tani ekziston në mijëra në rajon. 

Oh, nëse jeni i apasionuar pas shikimit të shpendëve dhe ju pëlqen të njihni dhe shikoni zogj, atëherë ky vend do të ishte një aventurë e madhe pasi rreth 300 lloje të çuditshme zogjsh shihen rregullisht këtu dhe kjo përfshin kolibrin e kaliopës, mjellmat trumbetiste, merganserin e zakonshëm, rosë harlekin, pëllumb amerikan dhe bajak me krahë blu.

LEXO MË SHUMË:
Shtëpia e më shumë se katërqind parqeve kombëtare të përhapura në pesëdhjetë shtetet e saj, asnjë listë që përmend parqet më mahnitëse në Shtetet e Bashkuara nuk mund të jetë ndonjëherë e plotë. Lexo më shumë në Udhëzues udhëtimi për Parqet Kombëtare të famshme në SHBA


Kontrolloni tuajin pranueshmërinë për viza amerikane në internet dhe aplikoni për vizë amerikane në internet 72 orë përpara fluturimit tuaj. Qytetarë britanikë, Qytetarët spanjollë, Qytetarë francezë, Qytetarë japonezë Qytetarë italianë mund të aplikoni online për viza amerikane në internet. Nëse keni nevojë për ndonjë ndihmë ose keni nevojë për ndonjë sqarim, duhet të kontaktoni tonë Zyra e Ndihmës për Viza të SHBA për mbështetje dhe udhëzim.