Барања за американски онлајн визи

Соединетите Американски Држави им дозволуваат на одредени странски државјани да ја посетат земјата без да мора да поминат низ долгиот процес на аплицирање за Соединетите држави Visa Visitor. Наместо тоа, овие странски државјани можат да патуваат во САД со аплицирање за Овластување за патување на електронски систем на САД or Американска ЕСТА кој работи како откажување од виза и им овозможува на меѓународните патници кои доаѓаат во земјата преку воздух (преку комерцијални или чартер летови), копно или море да ја посетат земјата со леснотија и удобност.

ЕСТА американска виза ја има истата цел како и визата за посетители на САД, но е многу побрзо и полесно да се стекне од визата за која е потребно долго време и многу повеќе мака од канадската eTA, а резултатот од чие барање често се дава за неколку минути. Откако вашиот ESTA за Соединетите Американски Држави ќе биде одобрен, тој ќе биде поврзан со вашиот пасош и ќе биде важи најмногу две (2) години од датумот на издавање или период помал од тој ако вашиот пасош истече пред две години. Може да се користи постојано за посета на земјата за кратко време, кое трае не повеќе од 90 дена, иако вистинското времетраење ќе зависи од целта на вашата посета и ќе биде одлучено од страна на службениците за царина и гранична заштита на САД и ќе биде печатено на вашата пасош.

Но, прво мора да бидете сигурни дека ги исполнувате сите барања за US ESTA што ве прават подобни за ESTA за Соединетите држави.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Прилично е лесно и едноставно да аплицирате за американски ESTA, но сепак бара одредена подготовка Процес на апликација за виза ESTA за САД.

Барања за подобност за американска ESTA

ESTA Услови за виза за САД

Бидејќи Соединетите Американски Држави дозволуваат само одредени странски државјани да ја посетат земјата без виза, но на американска ESTA, ќе ги исполнувате условите за ESTA US Visa само ако сте државјанин на еден од земји кои се подобни за американската ESTA. За да се квалификувате за ESTA US виза, потребно е да бидете:

 • Граѓанин на кое било од овие земји без визи:
  Андора, Австралија, Австрија, Белгија, Брунеи, Чиле, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Франција, Германија, Грција, Унгарија, Исланд, Ирска, Италија, Јапонија, Кореја (Република), Латвија, Лихтенштајн, Литванија (носители на биометриски пасош/е-пасош издаден од Литванија), Луксембург, Малта, Монако, Холандија, Нов Зеланд, Норвешка, Полска (носители на биометриски пасош/е-пасош издаден од Полска), Португалија, Сан Марино, Сингапур, Словачка , Словенија, Шпанија, Шведска, Швајцарија, Тајван (сопственици на обичен пасош издаден од Министерството за надворешни работи во Тајван кој го вклучува нивниот матичен број).
 • Британски државјанин или британски прекуокеански државјанин. Британските прекуморски територии вклучуваат Ангилја, Бермуди, Британски Девствени Острови, Кајмански Острови, Фокландските Острови, Гибралтар, Монтсерат, Питкерн, Света Елена или Островите Турк и Каикос.
 • Носител на британски национален (прекуокеански) пасош издаден од Велика Британија на лица родени, натурализирани или регистрирани во Хонг Конг.
 • Британски субјект или носител на пасош на британски субјект издаден од Обединетото Кралство што му дава право на престојувачот во Обединетото Кралство.

Ако вашата земја не е на списокот на земји ослободени од виза за Соединетите Држави, тогаш можеби ќе ги исполнувате условите за Виза за посетители на Соединетите држави.

Барања за пасош за САД ESTA

Американската ESTA ќе биде поврзана со вашиот пасош и вид пасош имате, исто така, ќе одредите дали сте подобни за аплицирање за ESTA за Соединетите држави или не. Следниве иматели на пасоши можат да аплицираат за американска ESTA:

 • Носители на Обични пасоши издадени од земји подобни за американската ESTA.
 • Носители на Дипломатски, службени или службени пасоши на подобни земји, освен ако тие воопшто не се ослободени од апликација и можат да патуваат без ESTA.
 • Носители на Итни / привремени пасоши на земјите што ги исполнуваат условите.

Не можете да влезете во Соединетите Американски Држави дури и ако вашата ESTA за Соединетите Американски Држави е одобрена ако не носите соодветна документација со вас. Вашиот пасош е најважниот од таквите документи што мора да ги носите со себе кога влегувате во Соединетите Американски Држави и на кои времетраењето на вашиот престој во Соединетите Држави ќе биде означено од службеникот за царина и гранична заштита на САД.

Други барања за апликација на американски ESTA

Кога аплицирате за американскиот ESTA преку Интернет, ќе треба да го имате следново:

 • Пасош
 • Детали за контакт, вработување и патување
 • Дебитна или кредитна картичка за плаќање на надоместоците за апликација ESTA

Ако ги исполнувате сите овие услови за подобност и други барања за US ESTA, тогаш многу лесно ќе можете да го добиете истото и да ги посетите САД. Сепак, треба да го имате на ум тоа Царина и гранична заштита на САД (КБП) може да ви забрани влез на граница дури и ако сте одобрен американски држач за ESTA ако во моментот на влегување ги немате во ред сите ваши документи, како што е пасошот, кои ќе бидат проверени од граничните службеници; ако претставувате некаков здравствен или финансиски ризик; и ако имате претходна криминална/терористичка историја или претходни проблеми со имиграцијата.

Ако ги имате подготвени сите документи потребни за ESTA на САД и ги исполнувате сите услови за подобност за ESTA за Соединетите Американски Држави, тогаш би требало да можете многу лесно аплицирајте онлајн за американската ESTA чиј Формулар за апликација ESTA е прилично едноставен и јасен.

Доколку ви требаат појаснувања, треба да контактирате со нашата helpdesk за поддршка и водство.